Solliciteren is voor iedereen spannend. Om die nieuwe baan te bemachtigen, moet je zo goed mogelijk voorbereid op het sollicitatiegesprek verschijnen. Niet alleen je cv moet er tiptop uitzien, ook je uiterlijk mag niet achterblijven.

Hoe zorg je ervoor dat een werkgever jou uitnodigt voor een gesprek? En hoe maak je tijdens de sollicitatie een goede indruk? Wij helpen je een handje op weg.

Het begint met een goede cv. Trek aandacht, benoem de juiste functiekwaliteiten en wees volledig. Zo maak je een goede eerste indruk op je potentiële werkgever.

Fine-tunen
Zorg dat je cv en online profielen overeenkomen en dezelfde informatie verstrekken als je cv en sollicitatiebrief. Pas je cv aan bij iedere sollicitatie en benadruk je ervaring en kwaliteiten die relevant zijn voor de vacature. Waar ben je goed in? Waar heb je ervaring mee? Vergeet daarbij eventueel vrijwilligerswerk of relevante cursussen niet.

Opvallen
Zorg dat je opvalt, zowel in je online profielen als met je cv. Zó val je op de juiste manier op:

  • Met je cv opvallen? Laat zien dat je er tijd in hebt gestopt. Niet alleen moet je cv volledig en compleet zijn (goede omschrijving van je ervaring en kwaliteiten) – ook kun je opvallen door een eigen ontwerp, het gebruik van nieuwe digitale middelen, een presentatie van je eerdere projecten of een ander creatief idee.
  • Je hoeft niet je hele Facebook-, Twitter- en Instagramprofiel aan te passen, maar houd je profielen wel professioneel. Je potentiële werkgever kan je social media profielen checken, al is het alleen maar om een gezicht bij een naam te krijgen. Houd er rekening mee dat je foto’s op social media een beeld over je creëren.

Een goede uitstraling

Eenmaal uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Kom dan goed voorbereid bij je potentiële werkgever over de vloer. Zorg ervoor dat je er fris en verzorgd uitziet, poets je tanden en trek een representatieve outfit aan. Een goede uitstraling houdt ook in dat je enthousiast en gedreven overkomt. Het is niet erg om gespannen te zijn, maar zorg er wel voor dat je gemotiveerd overkomt. Voor een werkgever moet het duidelijk zijn dat dit de baan is die je écht wilt.

Voorbereiden

Bereid je sollicitatiegesprek goed voor. Lees de vacature goed door en vorm een beeld bij de baan en een doorsnee dag. Doe onderzoek naar de werkgever en gesprekspartner en bereid je voor op eventuele vragen. Dit zorgt voor minder kans op verrassingen. Toon interesse door ook zelf vragen voor te bereiden. Tot slot: stippel de route van tevoren uit, leg benodigdheden vast klaar en ga op tijd naar bed. Succes!